Return to site

Madárpiszok - bogarak - gyanta VS autókozmetika és autókerámiázás

Hogyan lehet megelőzni a kémiai sérüléseket az autó karosszériáján? Milyen könnyen károsodik az autók fényezése kémiailag?

Bármennyire is próbáljuk elkerülni a csapatokban vonuló madarakat, vagy kérlelni a galambok puritán vezetőjét, hogy NEEEEEEEE a MI KOCSINKAT áldják meg mindennapi betevőjükkel!, sajnos a gépjármű karosszériájára hulló madárpiszok gyakran okoz kellemetlen meglepetéseket! Itt van például egy római utcán parkoló kocsi.

Origo.hu - Róma le van szarva

- Valószínűleg barátunk nem kapott áldást a Pápától aznap, mert a seregélyek nem kímélték... - Erről írt a 444 és az origó is korábban. -

DE kínában sem a babát hozzák a gólyák! "Madárszar záportól szenvednek egy békés kínai utca lakói"

Madárpiszok elleni karosszéria védelem - Autókerámiázás

Ha időben közbe lépünk, és eltávolítjuk a felületről, megmenthetjük a karosszériát a további következményektől! 

Ellenben, ha egy kicsit nem figyelünk oda, könnyen tragikussá válhat a szituáció és a madárpiszok megmart fényezést hagyhat maga után. Hogyan kerülhetjük ezt el? Javaslunk rá egy megoldást. Ilyen esetről is írtak már érdekes cikkeket mások! pl: "Olvasónk Hondájáról lemarta a festéket a madárürülék. Ki térítse meg a kárt?" - azauto.hu 2009. március 16.

Mi van a madárpiszokban, ami ennyire rossz a kocsi fényezésének?

A guanó a tudományos definíció szerint madár- vagy denevér ürüléket jelent. (További tudományos info annak akit érdekel ide kattintva a Wikipedián olvasható!)
Pontosabban fogalmazva, a már megszáradt ürülékre vonatkozik ez a
megnevezés. A mezőgazdaságban előszeretettel hasznosítják, azonban a
magas foszforsav, mész, homok és nitrogén tartalma miatt károsító hatással
is rendelkezik, főleg a vízbázisú fényezésre nézve. A következő kémiai elemeket tartalmazhatja még:
- klór

- kénsav
- vasoxid.

Ezen kémiai elemek miatt a “kellemetlen találkozásnak”, akár káros végkimenetele is lehet, ugyanis a madárürülék elkezdi felmarni a gépjárművek fényezésének felső rétegeit, amivel maradandó sérüléseket hagyhat maga után. Ezeket a sérüléseket később már gyakran csak a felület újrafényezésével lehet helyrehozni.

Bogarak is kémiailag állnak neki bontani a fényezést?

bogárpiszok elleni védelem az autóápolásban

Nem. Bár a bogármaradványok nem tartalmaznak hasonló, a karosszériára nézve nagy mértékben káros anyagokat, a felületbe való becsapódás okozhat olyan fizikai sérüléseket, amit szintén csak újra fényezéssel, polírozással lehet kijavítani. A rovarok azért nem jönnek le, mert a felületre pillanatok alatt odaszáradnak a testükben lévő, erős ragasztó jellegű fehérjéktől. Mivel az ízelt lábúak pillanatok alatt rászáradnak a szélvédőre, az ablaktörlő általában szép ívesen elkeni őket, ami a szemből tűző reggeli fényben és naplementekor rendkívül zavaró.Ráadásul a hátramaradt, makacs foltokat időigényes, fáradtságos eltávolítani.

Mi lehet a sárga paca??? - Virágporra tippelnénk! ;)

Gyanta a karosszérián?

Gyanta eltávolítása az autó karosszériáról hatékonyan

Egyes fák gyantája hasonlóképpen veszélyes és alattomos mint a madárürülék! Létezik olyan gyantafaj, amely a fényezést összerántja maga alatt, megöregítve a lakkot! A matt folt akkor válik láthatóvá, amikor a dudort eltávolítják és alatta nincs fénye a kasztninak.

Miért a kerámiabevonat a jó megoldás az autónk védelmére?

Erre a problémára javasoljuk megoldásként “kerámia” bevonatunkat. Az autokerámia bevonat használata után a szennyeződések nem képesek megmaradni a gépjármű fényezésének a felületen, egyszerűen leperegnek róla.

Mivel a teljesen színtelen, átlátszó “kerámia” rétegen nem tapad meg semmi, így az sérülést, károsodást sem tud okozni. A tisztítás jelentősen könnyebbé válik, egy kis tiszta vizes öblítéssel teljesértékű autómosást tudunk csinálni és azt is sokkal ritkábban! Nem mellesleg, az erős kémiai tisztítószerek használata elhagyható az autómosás során, mert egyszerűen nem lesz rájuk szükség többet!

képek forrásai.: vezess.hu, 444.hu, origo.hu, pekingikacsa.blog.hu