Return to site

Miért fontos az autó karosszériájának a víztaszító másnéven vízlepergető tulajdonsága?

Mi az a hidrofóbitás? Mi a hidrofób hatás, ami miatt a kerámia autókezelésnek nincs párja jelenleg?

· autokeramiazas,vízlepergetés,víztaszító,kerámiabevonat,autókarosszéria

A kerámia kezelés kapcsán érdemes szót ejteni a legelső, és egyben az egyik legfontosabb jellemzőről, a bevonat kiváló hidrofób tulajdonságáról. 

Rövidebben vízlepergető-hatásként lehet összefoglalni ezt a jelenséget, de miért fontos ez a gépjármű szempontjából? Mitől lesz hidrofób egy felület? 

Ilyen, amikor vízlepergető kerámia bevonattal van bevonva az autónk!

80km / óra felett a szélvédőt sem kell törölgetni, mert a vízcseppek csak úgy szaladnak le maguktól a szélvédőről!

Ebben a videoban, a SzabóFólia Csapata által is használt servFaces kerámiabevonatot használták az autó karosszériáján.

Egyszerűen fogalmazva:

A hidrofób hatásnak köszönhetően a víz, olaj, vagy bármilyen egyéb, folyékony halmazállapotú anyag nem képes megtapadni a felületen!

Tudományosabb szempontból:

Maga a hidrofób kifejezés szó szerint “víztől való félelmet” jelent egyébként. Tudományos szempontból megközelítve: a hidrofób tulajdonság a nem poláris (pozitív és negatív töltéssel nem rendelkező) kémiai anyagok egy megfigyelhető sajátossága, amely a folyékony halmazállapotú vegyületek molekuláit, valamint a víz molekuláit kizárja a velük érintkező felületből. A felület hidrofób képessége nagyon fontos tulajdonság a tribológiai (az egymással kölcsönös mozgási viszonyban lévő felületeket kutató tudományág - a súrlódás, kopás,
kenés tudománya), környezetvédelmi, napenergia-gyűjtési és egyéb energiafelhasználások során. Általában két fontos felületi paraméter befolyásolja a hidrofóbitást, ideértve a felületi energiát és a textúrát. Az alacsony felületi energia és a felületi textúra kedvezően fokozza a felület hidrofób jellegét. A hidrofób hatás maximalizálja a hidrogén kötést a víz molekulái között, valamint minimalizálja a kapcsolódási felületet a víz és a nem poláris elemek között. 

 

Ennek a hatásnak a biológiához is köze van, az élethez nélkülözhetetlen.